Трохи про сенс
Аналітика аналітики

Фільми. Попсові нині епічні фільмі та багатосерійні кіношИдеври. Часто ми споглядаємо просто картинку, яку нам намалював режисер та не задумуємось над сюжетом. Але по суті сюжет фільму - це найголовніше.


Так, саме сюжет, сама історія. Його створюють сценаристи, які по суті є письменниками. Ще дуже часто сюжет побудований за мотивами якоїсь книги або на основі певних подій. Письменник, це завжди людина, яка формує людські долі та переживання. Часто-густо більшість книжок можна читати, як методички для виходу  із тих чи інших життєвих ситуацій. Просто нині ми не часто читаємо книги, а фільмів дивимось багато. От тому і письменники перекочували в сценаристів.


Власне як приклад хочу навести кіно-епопею «Пірати Карибського моря». Знятий за мотивами однойменного роману Емара Густава . Репліки, вкладені в уста персонажів часто дуже філософські та серйозні, просто зняли трилогію на кшталт казки. Особливо в цьому плані «багата» третя частина. Зокрема два моменти: розмова Джека та Барбоси біля тіла загиблого Кракена, а  розмова Джека з батьком. Ті два короткі діалоги - ніби прямі вказівки людям років двадцяти двох у яких закінчилась епоха «я студент», а наступна ще не почалась.


Ще один приклад на підтвердження вищесказаної думки, це мультики. Там також дуже часто вкладені доволі глибокі речі. Правда сказані вони зовсім по-дитячому, але зміст їх від того не стає меншим. Особливо багаті на це мультики це «Кунг Фу панда» та  «Як тренувати дракона».


Ще окремо хочу згадати річ, яка на перший погляд не логічна. Це трилогія Рембо. Чіткий опис свого часу. Покоління яке нюхнуло пороху, але після того виявилось на обочині життя. Слова героя прості, але сенс в них вкладений немаленький. Ну це видно коли абстрагуватись від моря трупів та крові, які там мають бути за законом жанру.


Часто, щоб побачити сенс, який вкладають сценаристи варто переглянути фільм хоча б разів зо три. Перший раз - це емоції і враження від перегляду. Другий раз ви вже вслуховуєтесь в діалоги та логічно аналізуєте сюжет. А за третім разом  помічаєте деталі. Здавалося б такі незначні та неважливі. Але ж з деталей складається всесвіт, тому деталі важливі.


І на останок хочеться побажати, щоб перегляд фільмів ставав чимось більшим за розслаблююче пожирання попкорну. Приємного перегляду, друзі!

©Zlit 2012ОновленняКонтакти