Закон Мерфі
Аналітика аналітики
Закон Мерфі – це універсальний філософський принцип, який досить часто можна почути, особливо серед військових. Суть його полягає в тому, що будь-яка неприємність яка може статись – обов’язково станеться.

Плюси
. Людина, яка живе за законом Мерфі, нічого не може вибити з колії, бо людина вже свідомо чекає, що її життя буде вибивати з колії. Також це робить психіку резистентною до зовнішніх подразників, внаслідок чого характер стає похмурим, але психічний стан завжди стабільний. Є такий афоризм «чим відрізняється гонщик від водія? – За три метри від дерева гонщик, знаючи що буде – молиться, а не робить безглуздих рухів». Так і тут, при «штопорі» людина встигає без зайвих емоцій виконувати максимум ефективних дій для виходу зі ступору чи коми. Також це дає можливість уникнути того, щоб Вами маніпулювали. Важко маніпулювати людиною зі стійким внутрішнім станом, бо тяжко пробити на емоції, а також будь-які фортелі не складуть належного ефекту несподіванки. При чому довгий час живучи у стані очікування недоброго, недобре вже і не здається таким масштабним.

Мінуси.
Головним мінусом, на мій погляд, є неможливість, як співав Висоцький, «глянути поверх голів». Людина з такими принципами, ніколи не побачить перспектив. Підхід простий, все накриється, навіщо намагатись. Знаючи, що будь-які намагання будуть втоптані в багно і в результаті нічого не вийде. Таким шляхом людина починає пускати все своє життя насамотік, і від того, власне, нічого доброго не трапляється, бо всі знають, що некеровані снаряди зносять все. Часто це зачіпає близьких, які намагаються витягнути, а людина лише утворює навколо себе воронку, яка поглинає інших.

Практика.
Тепер до найсоковитішого та головного – до практики. Практика показує, що скрізь та у всьому треба мати міру. Принцип Мерфі це надзвичайно потужна штука, і в першу чергу, як психологічний прийом, але за умови, що ви будете ним користуватись дозовано. За умови, що ви будете чітко усвідомлювати як і коли його застосовувати. Наприклад, перший робочий день – це допоможе вам не надто сильно переживати, або коли у вас все таки щось піде не так, ви морально будете до того готові. Це вам допоможе не впадати в паніку і як результат не пити валокордин склянками. Перше побачення – тут вам закон Мерфі взагалі надасть душевного спокою, і певною мірою ви навіть будете ставитись до всього з гумором. І коли все таки щось піде не в те русло, невеличкий фаталіст зробить з вас оптиміста. Але варто ловити себе на передозування, бо постійно так жити теж неможливо.  Весь час чекаючи біди – то вже геть не концептуально і не весело.

Отже. Скрізь, навіть з принципом Мерфі, як і з важкими наркотичними речовинами – важливе дозування. Нормальний дозований песимізм та фаталізм допомагають жити. Так сказати в вашому радісному Інь з’являється песимістичне Янь, але то нормально, навколо тієї радості споконвіку вертиться весь світ.

©Zlit 2012ОновленняКонтакти