Пам`ять
Про життя

Один з найдивовижніших феноменів. Всі ми маємо пам`ять та найважливіше – то наші спогади. Частина нашої пам`яті, яка є даром і прокляттям водночас.
Спогадами я б назвав ті відчуття, які виникають, коли ми згадуємо пережиті нами події. Звичайно є речі, які ми пам’ятаємо, але які не мають для нас значення, тому не хочу їх називати сакральним словом спогади.

А спогади, як на хлопський розум, то наша сила і прокляття. Силу нам дають сильні спогади. Вони можуть бути не надто приємними, ба навіть зовсім гіркими, але через свою силу вони передають її і нам. Згадайте, скільки разів силу надають спогади про перше кохання, про батьків, чи про моменти коли нас визнавали не пустим місцем. Так спогади викликають емоції, при чому доволі таки сильні, навіть я б сказав, одні з найсильніших.


Але в той же час ми є заручниками спогадів. Часто вони є рамками за які ми не виходимо. Вони породжують комплекси, які стримують нас. Гірки спогади завжди нагадують нам що нам може не пощастити, чи те що життя може бути кращим ніж вчора. Miss Gabriel говорить що ми любимо спогади і минуле, бо в нас там  «точки відновлення». Тобто коли стає погано, то ми просто намагаємось згадати аби викликати емоції. Так саме викликати, бо найбільший страх – це перестати відчувати навколишній світ. Тоді все починає бути тьмяним, з’являється апатія. 


Ми боїмося не відчуттів, а того що можемо перестати відчувати. Ми навіть можемо свідомо іти на біль, знаючи що буде, але наша потреба в емоціях настільки ж сильна, як і потреба у воді. А ще нам потрібне минуле. Воно визначає нас і наші дії своїми спогадами. Часто у духовних практиках, ми маємо забути минуле, або зробити його «сірим». Але цей стан можна досягти лише частково, бо підсвідомість пам’ятає все.


Ви запитаєте про вихід. Чесно не знаю, я просто навчився відноситись до спогадів і до минулого, як до уроків. Починаючи надавати значення сьогоденню, і намагаючись пам’ятати лише приємне, а до поганого ставитись, як до речей якими варто гордитись, бо ми то пережили. Таким чином спогади не мають влади, але часто зігрівають і підказують як виходити з сьогоднішніх бід. Цінуйте свою пам`ять, і нехай ваші спогади будуть теплими…   

©Zlit 2012ОновленняКонтакти