Музика, що не старіє....
Наркотики душі

Висоцький. Та сторінка, яку нині молодь дуже погано знає. Музика і вірші Висоцького - це речі під які виросли цілі покоління. Людина-легенда, але повернемось до музики.
Так вже трапилось, що і я можна сказати виріс на музиці Висоцького, і то не від батьків, як ви можете подумати. Мені довелось почути переспів пісні «Кони превередливые». Далі трошки пошуків в інтернеті, і в мене вже були закачані альбоми. Варто було відмітити, що музика далеко не похмура, є і жартівливі пісні з чудовими текстами. Багато з тих пісень можна взяти крилатих фраз. Описані чисто чоловічий погляд на життя і на жінок, від романтики в піснях типу «Скалолазка», де він описує свою кохану Марину Владі, до власне побутових. Є чудова пісня «Инструкция», де дружина описана як мама, як і більшість дружин зараз, які командують.
Дуже примітною рисою є те, що Висоцький,як на мене, то рвана душа, яка дуже критично оцінює світ, часом навіть себе оцінюючи досить паршивенько, але приймаючи свої слабкості. Але це душа, яка вміє прощати, тужити радіючи, і нікого не осуджувати, тому що завжди іде своєю дорогою. Послухайте лише три пісні: «Вани у Марии», «Тот кто раньше с нею был», «Песня о погибшем летчике».
Є жартівливі пісні у яких текст схований між рядків, дуже тонко описані чисто побутові відносин, хоча описані гарно та весело. Або відносини в робочому колективі, де в аспектах субординації трапляються ідіотичні ситуації. Це пісні «Честь шаматной короны», «Диалог у телевизора».
Також пісні, які стилізовані під воєнні. Справа в тому, що Володимир Семенович був представником післявоєнного покоління, ще коли спогади та настрої Великої Вітчизняної буквально витали у повітрі. Звідти ж і пісні того покоління, яке бачило подвиги минулого і завжди вважало себе не надто реалізованим. Це пісні «Давно смолкли залпы орудий», «Пол часа до атаки».
Ну і звичайно балади. Балади то взагалі окрема тема, і окреме життя. В баладах мудрість, яку більшість філософів не викладе і в сотнях трактатів. Ви всі чули його пісні з фільму «Айвенго»: «Балада о книжных детях». Цей твір по праву вважають одним із його найкращих, пісня яка описує нас чоловіків від початку і до кінця. Також я рекомендував би «Балада о короткой шее».
Відкрийте для себе Висоцького, людину минулого століття, який писав музику текстами, де завжди є сенс, і душа. Особисто для мене то музика, яка зі мною часто у сумні та веселі моменти життя. Зараз такої музики вже не пишуть. А як і напишуть, то вона буде інша, теж філософська, але вже не та…

©Zlit 2012ОновленняКонтакти