Проміння темряви в раю
Наркотики душі

Складно відрізнити термін «неофолк» від «дарк фолку». Якщо «неофолк» займається сучасною обробкою народних мотивів фолкової музики, то «дарк фолк» є суто новітньою течією, яка поєднує містичні звуки природи, акустичної гітари та електронну обробку з магічним голосом виконавця. Свій початок цей стиль музики бере в індустріальній культурі 70-х рр. Це була епоха божевільних експериментів із шумом та музикою, епоха наркотиків, зміни свідомості та практичної магії. Її центром став Лондон, тому й не дивно, що «дарк фолк» зародився саме у Великій Британії. Батьком жанру вважають Девіда Тібета (Current93), який першим почав писати музику, що була схожа на сформований уже нині стиль «дарк фолку». Взявши на озброєння філософські ідеї Алістера Кроулі , одного із найвідоміших містиків та магів ХХ ст., і психотропні речовини типу ЛСД, він починає творити. Але перші композиції все ще залишашилися шумовими експерементами індастріалу, однак набували новизни і відзначалися появою езотеричних мотивів. Наступав час рун та забутих традицій… Тоді, у 1981 р. формується гурт Death In June ( у складі Дугласа Пірса, Тоні Уейкфорда та Патріка Лігаса). У тому ж році вони випускають перший альбом, в якому звучання чоловічого голосу у пафосному відчаї стає еталоном для подальшого вокалу «дарк фолку». В той час Уекфорд та Лігас відкрито починають звертатися до вивчення германської міфології та рунічної магії, що кинуло перші зерна у ґрунт всього стилю. Так зародився «дарк фолк». Не вистачало лише духу для подальшого розвитку... У 1986 р., коли Дуглас Пірс деякий час перебував у Девіда Тібета, він побачив сон про дощ із рун. І тоді ж, під час чергового прийому великої дози ЛСД, Тібету з’явилося розп’яття, але він побачив не Ісуса Христа, а Нодді (смішного дерев’яного чоловічка, персонажа із «казок для дітей» англійської письменниці Енід Блайтон) на даху його будинку. Це видіння радикально вплинуло на подальшу діяльність Current 93. В розп’ятті Нодді Тібет побачив дух нового сучасного фолку: смішний та вмираючий, іграшковий та пророчий. Це був темний дух. Дух «дарк фолку»… Того ж року Death in June випускає альбом,створений під безпосереднім впливом рунічної магії. Він був насичений меланхолійними піснями, виконаними під акустичну гітару.


Другу хвилю «дарк фолку» можна віднести до північноєвропейської та німецької традиції. В 90-х рр. під впливом англійських виконавців, що стали першовідкривачами стилю, починає зароджуватися той стиль музики, який ми можемо бачити і сьогодні, у дечому відмінний від того, що був у 80-х рр. Хвиля відродження германської традиції (Асатру, Рунна гільдія, Община Одіна) потребувала духовного натхнення, яке могла дати лише музика. Винакають найвідоміші гурти молодого стилю: Darkwood( Німеччина), Of the Wand and the Moon(Данія), Forseti(Німеччина), Tenhi (Фінляндія), Vali (Норвегія), Sonne Hagal(Німеччина), Rome (Німеччина), Ordo Rosarius Equilibrio(Швеція), що існують і до сьогодні. Вони стали основою дарк фолкової сцени, яка зазвичай перебуває у андеграунді. Експерименти зі стилем можна помітити у творчості саме цих гуртів:хтось використовує лише акустичну гітару та власний чаруючий голос, хтось середньовічні музичні інструменти. Але основна ідея музики постає як трансцедентальна боротьба душі та інтелекту, повернення до втраченої міфології та ірраціонального образу світу.Вона насичена романтизмом та архаїчними образами. Тут зароджується лозунг нордичного «дарк фолку»: « Без традиції душа мертва». Саме тоді відроджується інтерес до священного дерева Іггдразиль, містерії світового дерева, дикого полювання Одіна, гімнів ніцшенській волі та сонцю. Це створює хаос у свідомості сучасних толерантних слухачів вищезгадуваного стилю, хаос сучасного та кривавих минулих епох. Виконавці у своїх композиціях проголошують ряд питань, що зачіпають кожного їх слухача. Який сенс у тому, що ти отримаєш весь світ, коли душа буде втрачена? Чи не в людських душах той Апокаліпсис, який пророче називали Рагнароком? Чи варто відчувати ностальгію за «епохою героїв»? Чи краще спробувати врятувати те, що залишилося від людини? Який особистий Апокаліпсис в душі кожної людини? Із цими питаннями намагатиметься розібратись третя хвиля «дарк фолку» на рівних правах із попередніми виконавцями, які продовжують творити містичну музику. 


Ця хвиля виникає якраз на переломі тисячоліття, до неї відносять такі гурти: Nest(Фінляндія), Neun Welten(Німеччина), October Falls(Фінляндія), Nebelung(Німеччина), Ainulindale(Франція), Loitsu(Фінляндія). Більшість з них можна назвати гуртами одного альбому. Молоді команди лише починають творити. Хтось розуміє той дух, який відкрив Тібет у своєму видінні, а хтось сходить зі шляху «дарк фолку». Всі вони намагаються підтримати цей дух та надати йому нових, сучасніших рис, щоб стиль музики був зрозумілим для покоління, яке живе у ХХІ ст. 


До третьої хвилі також можна віднести гурти, які виникли на пострадянському просторі: Majdanek Waltz(Росія), Ritual Front(Росія), Moon Far Away(Росія) та вітчизняний гурт Nekraina(Україна). Хоча, як зазначав один із учасників гурту Ritual Front, слов’янські мови створені для життя, а ми створюємо мертву музику, музику скорботи…тому нам важко виконувати мертву музику на мові, призначеній для життя. Саме через це єдиний гурт із України закінчив свою творчість у 2004 р. Це була велика втрата для дарк фолкової сцени. Їхні композиції переповнені тією ж містикою, що і у скандинавських гуртів, лише розбавлені фарбами природи рідної землі, яка надає їм натхнення для подальшої творчості. «Дарк фолк» став неповторною та оригінальною течією в музиці, що має свій містичний темний дух, рунічну магію та нову традицію. Цей стиль є поетикою внутрішнього духовного світу, духовних ландшафтів, містичного поклику. Така музика глибоко інтимна.


Отож, якщо у вас виникне бажання ознайомитися із гірськими та лісовими стежками «темного» фолку, ви зможете самостійно ними блукати, помітивши, що багато чого не було сказано мною. Я не згадав чимало чудових гуртів та назв альбомів, які стали культовими, можливо, не зміг передати настрій музики цього містичного жанру. Але якщо читач знайде для себе щось рідне та зможе відчути дух «дарк фолку», то він зрозуміє, як проникає проміння темряви в рай його душі…. І задасть собі питання: «Хто вкрав моє сонце?»

©Zlit 2012ОновленняКонтакти