Про муз
Про життя
Одного разу я задумалась над тим, що слово "муза" є виключно жіночого роду. І найчастіше про музу говорять, як про прекрасну пані, що надихає.. ви не повірите чоловіків на звершення, подвиги, наукові відкриття та творчі прориви. І все б нічого, але хто ж тоді надихає жіночу частину людства?
 
Для початку давайте розберемось із грецьким пантеоном муз. Греки свято вірили у те, що їх є 9. Калліопа, себто пані яка відає епічною поезією, Евтерпа ліричною і Ерато любовною поезією. Мельпомена і Талія відповідали за трагедію та комедію, Полігімнії (ото ж обізвали греки…) дістались пантоміма і гімни, Терпсіхорі – танці, Кліо отримала історію а Уранія - астрономію. Таким чином, на той час основними привілейованими сферами в яких людство потребувало допомоги вищих сил було мистецтво, історія та астрономія. (від автор: Як на мене – мало того, що імена для українського слуху дивні, так ще й мешкало це зміїне кодло на Парнасі :-))

Вікіпедія розтлумачує, що муза – це особа, яка знаходиться в оточенні митця чи науковця і надихає надихає його а нові звершення. Таким чином, робимо висновок, що джерело натхненя для чоловіка – в його оточенні, в зовнішньому світі.
А що ж з жінками? Власне, жінка шукає натхнення у собі – у своїх пристрастях та прихильностях, у сім`ї чи коханому. Або ж у своїх страхах. Але у будь-якому випадко – це джерело є всередині неї, вона акумулює свої почуття, щоб потім перетворити їх у щось інше.

І ще, питання до шановного читацького товариства: а як іменувати того, хто надихає жінку? Муз? Музон? Музик? (із наголсом на першому складі). І ще: и бувало таке, що ви знаходили свою Музу? Ту, чи того, хто надихав вас на щось нове та прекрасне, щось, чого ви раніше не робили?
©Zlit 2012ОновленняКонтакти