Чим ми стаємо?
Про життя

Виноградна лоза. Її вирощують по всьому світу - в спекоті та прохолоді, під дощем (а завдяки ГМО ще й під снігом), в Туманному Альбіоні, Теплій Флоренції... Визнані майстри цього діла передають в спадок свої знання новим поколінням, люди-початківці не цураються цього діла, оцінюють сорти винограду  і "букет", який вони утворюють, прості смерті споживають насолоджуючись, алкоголіки без перебору п`ють все... а що було спочатку?


Перший пагінець, листочок, гілка, перше гроно. В когось дбайливі руки, хтось садівник "від Бога", хтось лінивий і просто встромив палку в землю, хтось викохує ту лозу...


Далі кілька років псевдо-врожаю, з якого виходить невдале вино, якому варто приділяти уваги лише як компоту або взагалі робити сік.

За кілька років твій виноградик розростеться (звісно, якщо буде куди і якщо ти - дбайливий господар, якщо ж ти безталанне одоробло - гріх-ціна твоїм спробам), забуяє любов`ю і плодами. А далі... віджим соку... хтось ногами, руками, машинним способом, віджимкою, хтось цілим сімейство без задоволення, з великою радість, чи як в Італійській Сицилії - цілим святом і народними гуляннями отримуватиме червоне (біле, рожеве, кому яке) золото...


Потім буде кілька років дубових бочок (скла, пластмаси, в кого на що вистачить розуму), у підвалах, городах, льохах, просто на підвіконні, знову ж кому вистачить на що розуму і терпіння - комусь на сонці, комусь в тіні, комусь під лампами. Чийогось холопського розуму вистачить на те аби кинути туди дріжджів або не закрити банку, або долити спирту, додати цукру в ту суміш. Хтось забере шкірки, хтось кісточки, хтось буде дбайливо переливати, відціджувати вино, хтось байдуже полишить лежати до найближчого літа аби поспіхом розкоркувати і поринути в хмільний дурман... 


Та навіть найплодючіші ґрунти, найсприятливіші умови, найкращі сорти винограду не дадуть того п`янкого напою без любові, без турботи, без розумного проходження абсолютно всіх етапів приготування і без розуміння чого саме ти хочеш. Це буде простий оцет. Секрет того, що з одного урожаю, в одних бочках, в одному льосі, при однакових умовах виходить одночасно шедевр і винний оцет лежить на поверхні... достатньо зазирнути в себе і зрозуміти його...
Так само і люди - падає зерно, проростає, на початку невтішні плоди, невеличкі, згодом ростуть (якщо є куди), дають кращий виноград, потім і вино буде прекрасне, якщо розумно його готувати, але най-най-най інгредієнт на всіх етапах - увага та любов...

©Zlit 2012ОновленняКонтакти